Najveća solarna farma na svijetu počela sa radom


02.12.2014.

Najveća solarna elektrana na svijetu je otvorena i radi u Kaliforniji, završetkom Topaza, elektrane od 550 megavata; solarni projekt Topaz je završio svoju konačnu fazu od 40 megavata, objavio je Greentech Media, ulazeći u istoriju kao prva solarna farma preko 500 megavata stavljena u pogon u SAD, ali takođe i kao najveća priključena solarna elektrana na svijetu. Izvještaji govore o elektrani sa 9 miliona solarnih panela instaliranih preko 24,6 kvadratnih kilometara.

Ovo je projekt od 2,5 milijarde dolara čija je konstrukcija započela prije dvije godine. Vlasnik je MidAmerican Solar, podružnica kompanije MidAmerican Renewables sa sjedištem u Feniksu, Arizona.  MidAmerican Solar opisuje Topaz kao fotovoltaičnu elektranu od 550 megavata. Kao izvršilac projekta je naveden First Solar, koji na svojoj veb stranici objašnjava da će projekt proizvesti dovoljno električne energije da snabdijeva 160.000 prosječnih kalifornijskih domova. Topaz se nalazi u okrugu San Luis Obispo u Kaliforniji.

First Solar je izjavio da je lokacija izabrana nakon pažljivih razmatranja u pogledu raspoloživih solarnih resursa, blizine električne mreže, trenutne upotrebe zemljišta i osjetljivosti na pitanja životne sredine. Rekli su da je Topaz smješten uglavnom na „ne najboljem“, aktivno obrađivanom poljoprivrednom zemljištu koje ima „ograničenu preduktivnost“. Na sjeverozapadnoj ivici ravnice Karisa, dodao je First Solar, Topaz je više nego devet i po kilometara udaljen od osjetljivijih staništa u Nacionalnom spomeniku ravnice Karizo. Prema podacima koje je dao MidAmerican Solar, projekt Topaz je sagrađen na prethodno poremećenom poljoprivrednom zemljištu sa minimalno nepropusnom površinom koja omogućava prirodnu drenažu i razvoj sa malim uticajem i ima najbolje osunčavanje na teritoriji kojom operiše služba kompanije Pacific Gas and Electric. Projekt Topaz je dizajniran da funkcioniše kao produktivno travnato stanište za autohtone biljke i životinje dok se istovremeno koristi za pasivno sakupljanje sunčeve energije. Voda koja se koristi tokom konstrukcije je uglavnom za kontrolu prašine. Tokom rada, paneli ne zahtijevaju pranje i vegetacija se održava kako bi pomogla kontrolisanju prašine.

„Od danas“, pisao je Erik Vesof 24. novembra na stranici Greenthech Media, „projektom je instalirano 9 miliona solarnih panela na 9,5 kvadratnih millja (24,6 miliona kvadratnih kilometara) u okrugu San Luis Obispo na ravnici Karizo u Kaliforniji. Izgradnja je počela 2012. i očekuje se da bude završena početkom 2015. – tako da možete ovo nazvati dostavom na vrijeme.“ Ingadžet je rekao da „to impresivan poduhvat koji će snabdijevati energijom 160.000 domova na mreži Pacif Gas and Electric-a“. 

http://phys.org/news/2014-11-world-largest-solar-farm-california.html

Izvor:    Phys.org