Progovori o klimatskim promjenama u Limi doveli do sporazuma o globalnom zagrijavanju


14.12.2014.

Sporazum će po prvi put obavezati sve zemlje – uključujući razvijene zemlje – na smanjivanje emisija.

Međunarodni pregovarači na pregovorima o klimatskim promjenama u Limi su se dogovorili o planu borbe protiv klimatskih promjena koji će po prvi put obavezati sve zemlje na smanjivanje njihovih emisija stakleničkih gasova.

Ovaj plan, dogovoren na pregovorima u Ujedinjenim Nacijama u nedjelju, pozdravljen je kao prvi važan korak prema sporazumu o klimatskim promjenama koji treba da bude finalizovan u Parizu sljedeće godine. Prijedlozi pozivaju zemlje da objave kako će se smanjiti karbonsko zagađenje, idealno do marta sljedeće godine.

„Kao tekst on nije savršen, ali u sebi uključuje stavove strana“, rekao je Manuel Pulgar-Vidal, peruanski ministar životne sredine, koji je predsjedavao pregovorima.

Međutim, pregovarači su priznali da su odgodili najteže odluke za kasnije.

I sa 2014-om na putu da bude najtoplija godina, aktivisti su upozorili da je plan suviše slab da bi mogao da ograniči na međunarodno dogovoreni limit od 2 °C iznad predindustrijskog nivoa, ili da bi zaštitio siromašne zemlje od klimatskih promjena.

„Definitivno je razvodnjeno u odnosu na ono što smo očekivali“, rekao je Olden Mejer iz Unije zabrinutih naučnika.

Takođe su upozorili da su pregovarači ostavili previše neriješenih spornih pitanja prije roka za postizanje spoorazuma u Parizu. „Sat za odbrojavanje do Pariza sada otkucava. Zemlje su imale priliku da sebi daju prednost na putu do Pariza ali su umjesto toga propustili pucanj i sad moraju da sustižu“, reako je Mohamed Adou, stariji savjetnik za klimatske promjene agencije Christian Aid.

Ali nakon teških pregovora – koji su produženi za dva dana – zvaničnici su rekli da su zadovoljni sa ishodom.

Dogovoreni tekst od pet stranica dogovoren u nedjelju – sada zvanično poznat kao Limski poziv na klimatsko djelovanje – predstavlja embrionsku fazu sporazuma koji treba da bude postignut u Parizu.

(Cijeli tekst sporazuma na engleskom)

Kao što je to skicirano u Limi, sve zemlje, ekonomije u razvoju kao i bogate zemlje bi se obavezale na djelovanje na klimatske promjene.

Bogate zemlje bi pomogle zemljama u razvoju da se bore protiv klimatskim promjena, investirajući u čistu energiju ili nudeći pomoć.

Zemljama koje su već ugrožene klimatskim promjenama – kao što su male ostrvske države koje se suočavaju sa mogućnošću da ih progutaju mora koja se podižu -  obećan je program finansijske pomoće „gubitak i šteta“.

Priroda smanjenja emisija koja uključuje sve predstavlja proboj sa jednim od definirajućih principa u posljednjih 20 godina klimatskih pregovora – da bogate zemlje treba da nose teret smanjenje emisija ugljen dioksida.

„Mislim da po prvi put ikada svijet može razmišljati o globalnom sporazumu primjenjivom na sve i Lima je pomogla ovom procesu“, rekao je sekretar za energiju i klimatske promjene Ujedinjenog Kraljevstva, Ed Dejvi.

Ako sve bude išlo dobro, Kina, koja je po emisijama prevazišla SAD, će kao dio sporazuma formalno se obavezati na smanjenje svojih emisija stakleničkih gasova, kao i Indija, Brazil i druge ekonomije u usponu.

Ali mnogo toga ostaje nesigurno u pogledu izgleda da se napravi snažan sporazum u Parizu – ni najmanje zbog problema koji su se pojavili tokom pregovora u Limi.

Pregovori u Limi su bili otvoreni 1. decembra u duhu optimizma koji je slijedio sporazum o smanjenju karbonskog zagađenja između SAD i Kine prošlog mjeseca. (Najveće svjetske ekonomske sile postižu dogovor kako bi obuzdale globalno zagrijavanje)

Ali uskoro je postalo jasno da sam sporazum SAD i Kine neće imati efekta da premosti dugogodišnju liniju razdvajanja klimatskih pregovora – odgovornost za smanjenje emisija stakleničkih gasova.

Pregovori su produženi zbog sukoba oko toga koje zemlje bi trebalo da nose teret borbe protiv klimatskih promjena.

Takođe je bilo sporova oko klimatskog finansiranja. Bogate zemlje su bile optužene da ne ispunjavaju svoja ranija obećanja mobilisanja milijardi dolara kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da se bore protiv klimatskih promjena.

Ali nakon dana hodanja po ivici katastrofalnog neuspjeha u subotu – nakon oštrog upozorenja o „velikom proboju“ – sporazum je postignut.

Izvor:   The Guardian