Energija plime i oseke – podvodno postrojenje u škotskom moru


02.03.2015.

Crpljenje energije plime i oseke je, zahvaljujući podvodnim turbinama, dokazano napredna tehnologija. Škotska nastoji stvoriti najveće postrojenje za ovu svrhu, sposobno da proizvede 400 MW energije.  U strujama u moru oko Velike Britanije krije se pravo blago – procijenjen je godišnji resurs od 29 TW/h obnovljive energije plime i oseke, od kojih se 11 TW/h može crpiti iz mora u području Penthland Firth, na sjevernoj obali Škotske (između Orknijskih ostrva i teritorije pod imenom Caithness). Upravo ovo područje bilo je interesantno za realizaciju ogromnog projekta u vrijednosti preko 50 miliona funti, čiji je cilj stvaranje jednog od najvećih evropskih postrojenja za proizvodnju električne energije iz podvodnih struja, ukupne snage 400 MW.

Radovi su počeli krajem 2014. godine. U prvoj fazi podrazumijevaju instalaciju četiri turbine visine 30 metara koje bi proizvodile 1,5 MW energije na otvorenom moru na dubini od 40 metara, istovremeno sa realizacijom brojnih infrastruktura na kopnu, počevši od centra za transformaciju energije i priključka na regionalnu električnu mrežu sa sjedištem u području Ness of Quoys. Investicioni fond škotske vlade za obnovljivu energiju, britanski sektor za energiju i klimatske promjene, državni fond (Crown Estate) i drugi privatni ulagači imali su dozvolu da pokrenu ovaj ambicizan projekat, na čijem je čelu kompanija Atlantis Resources, kasnije preimenovana u MeyGen.

Prve četiri turbine biće u upotrebi od kraja 2016. godine, a njihov broj će u kratkom vremenskom periodu porasti na 61, sa ciljem da se zadovolji potreba za energijom u 42 000 domaćinstava, dok bi konstrukcija 400 ovakvih postrojenja mogla stvoriti čistu energiju za upotrebu u 175 000 domaćinstava. Nakon završetka, ovaj projekat kompanije MeyGen obećava otvaranje više od 100 novih radnih mjesta i značajno smanjenje ispuštanja štetnog ugljen-dioksida, garantujući pri tom dugoročno održivo energetsko obezbjeđenje, koje bi donijelo značajne prednosti privredi Velike Britanije.  Proces odabira najboljeg područja za iskorišćavanje resursa počeo je prije pet godina, kada su sprovedene prve studije na teritoriji Penthland Firth, zahvaljujući posebno kreiranom modelu za plimni tok. Nakon analize različitih ograničenja (tehničkih, ekoloških i slično), ovo mjesto je izabrano kao najbolje za početak privrednog razvoja, i to zato što ima odličan pristup mreži, dobru dubinu vode i, iznad svega, vrhunske plime i oseke sa brzinom strujanja do 5 metara u sekundi. Tako se podmorske turbine nalaze na površini od 3,5 kvadratnih kilometara, pokrivenih brzim morskim strujama.

Za realizaciju projekta sprovedene su rigorozne procjene uticaja na životnu sredinu, do dobijanja svih potrebnih dozvola za proizvodnju prvih 86 MW energije u jednom sjedištu. Tokom radova, udruženje (konzorcijum) kojim upravlja MeyGen, moraće da i dalje obraća pažnju na ova pitanja. Sve aktivnosti u vezi sa ovim instalacijama biće pažljivo isplanirane i podvrgnute svakoj mogućoj kontroli, kako bi se smanjio svaki rizik i za osoblje i za okolinu.  Zagovornici ovog inovativnog djela što teži da dokaže konkurentnost u obliku čiste energije, a koja je na marginama svjetskog tržišta, ne kriju svoje oduševljenje na početku izvođenja radova. Napokon ovaj dugo očekivani dolazak proizvodnje energije iz morskih kretanja donosi novi oblik obnovljive energije na svjetskom energetskom tržištu. Možda je to prvi korak prema otkriću potencijala morskih kretanja. Hoće li se buduća bogatstva obnovljive energije nalaziti na morskom dnu?

Izvor: tuttogreen.it (objavljeno 21. februara 2015. godine)