Fermentacija na japanski način – kako dobiti kompost bez neugodnih mirisa


01.04.2015.

Ljudi na selu su uvijek imali dobro mišljenje o kompostiranju. Sve se proizvodilo i zbrinjavalo unutar zajednice, nije bilo toliko otpada i suvišnih stvari za odbacivanje, sve je konstantno cirkulisalo: đubrivo, otpad od hrane i obrade zemljišta, baš sve je dolazilo iz zemlje i vraćalo se u zemlju. Kompost se vratio u žižu sa organskim baštovanstvom i permakulturom, koji podržavaju koncept recikliranja i očuvanja energije. Jedan japanski naučnik proizveo je mješavinu bakterija koja je u stanju da poveća poljoprivredne prinose na prirodan način, što bi moglo pomoći pri sprečavanju gladi u svijetu. Mješavina se zove EM (od Effective Microorganismes – efikasni mikroorganizmi) i skup je bakterija i drugih mikroorganizama koji su u stanju da povećaju razgradnju prehrambenih i poljoprivrednih ostataka. Ova posebna vrsta komposta postoji u Japanu već stotinama godina i zove se bokashi.

Za razliku od običnog, EM je kompost bez mirisa. Samim tim može se razvijati u malim prostorima, čak i u stanu, a može razgraditi i meso i mliječne proizvode, koji se inače isključuju iz „klasičnog“ načina kompostiranja. Iako je napravljen za japanske povrtnjake i farme, EM sistem kompostiranja može integrisati bakterije i mikroorganizme u bilo kojem dijelu svijeta. 

Ovaj sistem, razvijen kako bi podržao proizvodnju hrane, očuvanje životne sredine, snabdijevanje energijom i medicinsku njegu, ima ambiciozan cilj – mir u svijetu. Naime, njegova upotreba tokom nekoliko ekoloških i humanitarnih katastrofa dala je pozitivne rezultate što zbog plodnih svojstava gnojiva, što zbog eliminacije neprijatnih mirisa. Dopustila je da se obnovi plodnost na poljima riže uništenim u cunamiju 2011. godine u gradu Sendai u Japanu. Slično se dogodilo i u Fukušimi i u izbjegličkim kampovima u Ugandi. Osnov EM mješavine je pivski kvasac, obično upotrebljavan u proizvodnji piva i hljeba. Pivski  kvasac je u stanju da započne proces fermentacije tako što razlaže složene šećere, ali ključni organizmi ovdje su mikrobi koji koriste sunčevu svjetlost za razlaganje organskih ostataka i stvaranje hranljivih supstanci pogodnih za rast biljaka. Sa druge strane, dodavanje bakterija mliječne kiseline sprečava širenje štetnih gljivica.

Unutar jednog paketića EM mješavine ima preko 80 vrsta mikroorganizama. Svima im je proučavana mogućnost da asimiluju otpatke i učine da oni postanu hrana za ekološku poljoprivredu, sve to da bismo imali kompost bez mirisa. I u ovom slučaju nalazimo se ispred jednog tehnološkog rješenja koje je proizvod godina istraživanja i eksperimentisanja i koje radi sa Prirodom da bi se riješili problemi uzrokovani ljudskim faktorom.