„Breez-o-meter“ – aplikacija za kontrolisanje zagađenja vazduha


04.04.2015.

Kako kontrolisati zagađenje vazduha?  Odgovor: sa aplikacijom Breez-o-meter koja nam omogućava da saznamo šta nas čeka prije nego što izađemo iz kuće, ponekad i sa maskom na licu. Već znamo da je vazduh u gradovima zagađen, ali ne znamo svakog dana koliko tačno. Sada je stigla aplikacija koja za nas radi mjere potrebne za dobijanje rezultata o količini zagađenja vazduha i time nam omogućuje da saznamo sa kakvim se vazduhom susrećemo kad izađemo van. Breez-o-meter je program za mobilni uređaj, osmišljen u Izraelu i konstruisan po mjeri građana: on ne daje klimatsku sliku cijelog grada ili provincije, nego vlastitog susjedstva, ulice do koje se misli otići ili bloka u kojem se želi kupiti nova kuća.

Ovaj program daje konačnu mjeru kvaliteta vazduha i korisne savjete na temelju optimalnog stanja vazduha: da li je pogodan dan da se djeca odvedu u park? Da li danas treba da izađu van osobe sa problemima sa srcem ili disanjem? Šta ako želim trčati? Breez-o-meter pokazuje šta je najzdravije činiti. 
Softver informacije preuzima od Agencije za zaštitu životne sredine, tj, nadležnog organa što se bavi zaštitom životne sredine u SAD-u (EPA/USEPA – Environmental Protection Agency) i drugim javnim organima koji su u stanju da obave istraživanja o kvalitetu vazduha i da algoritmima objasne rezultat koji odgovara širenju smoga u vazduhu . Kreatori aplikacije govore o 90%-tnoj podudarnosti. Za nju se sada traži „dom“ – neko kome može biti prodata, npr. agencije za nekretnine, klinike, bolnice ili meteorološke stanice.

Cilj ove aplikacije je omogućiti građanima da imaju potpunu kontrolu nad svojim životom, uzimajući pri tome u obzir i vazduh koji udišu. To nije sve, jer aplikacija je u stanju da otkrije i zagađivače i alergene koji se nalaze u kućama ( u realnom vremenu). Osnivači kompanije, koja je uzela ime od inovativne aplikacije, naglašavaju davanje konkretnijih i kompletnijih informacija u budućnosti o nekom specifičnom i uskom geografskom području.
Za sada je Breez-o-meter, kao privatna ili poslovna verzija dostupan samo za najpoznatija područja SAD-a i Izraela, ali njegov tvorac Ziv Lautman nada se da će snimiti kratke atmosferske podatke o 90 zemalja u svijetu.