Milijardu stabala za godinu dana zahvaljujući dronovima


10.04.2015.

OKSFORD - Bespilotne letjelice uskoro bi mogle da dobiju i ekološku upotrebu, budući da jedna kompanija sa sjedištem u Oksfordu namjerava da se suprotstavi krčenju šuma tako što će pomoću dronova zasaditi milijardu stabala za godinu dana.

Kompanija "BioCarbon engineering" istražuje metode preciznog sađenja drveća kao i tehnike mapiranja kako bi ostvarila ovaj cilj, prenosi ruska televizija RT.

"Promijenićemo svijet tako što ćemo odjednom zasaditi milijardu stabala", rekla je izvršni direktor i bivši inženjer agencije NASA Loren Flečer.

"Jedina opcija koju smo ranije imali je ručno sađenje, koje je sporo i zaista skupo i ne može da poništi štetu koju vrši masovna deforestacija", rekla je Flečerova.

"Nadamo se će naše tehnologije obezbijediti priliku za intezivnije pošumljavanje", dodala je Flečerova.

Najnoviji podaci pokazuju da svake godine bude uništeno oko 26 milijardi stabala, dok samo 15 milijardi bude ponovo posadjeno.

Kompanija "BioCarbon engineering" je unaprijedila prethodno manjkave metode sađenja iz vazduha i minimizirala ljudski rad u tom procesu.

Ta firma sa sjedištem u Oksfordu koristi dronove koji lete iznad određene oblasti i procjenjuju uspješnost stope obnavljanja šuma. Nakon toga, dronovi se spuštaju niže i siju mahune u kojima se nalazi još neproklijalo seme prekriveno hranjivim hidrogelom.

Flečerova je iznijela procjenu da bi, uz pomoć dva operatora koji bi istovremeno upravljali sa nekoliko bespilotnih letjelica, moglo da bude posađeno do 36.000 stabala dnevno.

"BioCarbon engineering" radi na tome da bespilotne letjelice počnu da se koriste za pošumljavanje do kraja ljeta.

Flečerova je rekla da bi Brazil i Južna Afrika mogle biti prve oblasti u kojima bi projekat mogao da bude sproveden.

Projekat pošumljavanja uz pomoć dronova je bio jedan od finalista takmičenja "Dronovi u dobre svrhe", održanog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: http://rx.hu/CIWj