Let's Do It volonteri očistili pluca Sarajeva povodom dana planete Zemlje


17.04.2015.

Povodom obilježavanja 22. aprila Dana planete Zemlje, Let' s Do It tim u Sarajevu u saradnji sa Olimpijskim Komitetom BiH organizovao je akciju čišćenja najljepšeg izletišta na planini Trebević. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Cilj obilježavanja ovog dana kao i pilot akcija jeste da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Akcija čišćenja Trebevića počela je u 14:00h, a lokacije koje su očišćene su Bob staza i Vidikovac sa kojih je uklonjeno 115 vreća otpada. Vrijednih 45 ruku naših građana-volontera ovu lokaciju očistilo je za sat i pol vremena. Nakon toga upriličeno je druženje uz roštilj.

Naredna velika volonterska akcija čišćenja biće organizovana 09. maja 2015. godine širom Bosne i Hercegovine te pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i tako daju svoj doprinos u očuvanju okoliša.