Kreativna reciklaža naših volontera i volonterki


26.03.2013.

Reciklaža je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene. U recikliranje spada sve što može ponovo da se iskoristi, a da se ne baci.

Postoji posebna vrsta reciklaže u kojoj ljudi mogu izraziti svoju kreativnost i maštovitost. Radi se zapravo o kreativnoj upotrebi već korištenih materijala kako bi se dobile neke interesantne stvari. Naš tim za razvijanje ekološke svijesti se bavi kreativnom reciklažom. Od otpada pravimo različit nakit. U taj nakit spadaju naušnice, prstenje, narukvice, broševi, ogrlice i sl. Materijal koji najviše koristimo je stari papir, stara odjeća, plastične flaše i plastične kese.

U sklopu svojih aktivnosti tim je bio učesnik SPUS-ovog studentskog bazara koji je do sada organizovan dva puta (07.03. i 23.03. 2013. godine). SPUS-ov "Studentski bazar UNSA 2013" je sajam i izložba, namijenjena kreativnim studentima da izlože svoje rukotvorine ili ponude svoje usluge kolegama i na taj način zarade sebi džeparac, a ujedno provedu vrijeme družeći se sa vršnjacima.

Učestvovanjem na studentskom bazaru naš tim je sakupljao sredstva za dalji rad na reciklazi. Pored naših volontera u izradi rukotvorina pomoglo nam je UG „Domino“, kojem se ovim putem zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i pomoći.

Sljedeći bazar planiran je za 6. april, a do tada tim će aktivno raditi na izradi novih rukotvorina.

Dođite u prostorije UG „Ruke“ (Tepebašina broj 7) da se družimo, zajedno reciliramo i posjetite naš štand na bazaru.

Zainteresovani se mogu javiti na: razvijanjesvijesti@letsdoit.ba