Kreativno recikliranje sijalica – gigantski luster od starih sijalica


22.06.2015.

Da li ste čuli za What Watt? Radi se o fantastičnom lusteru, kompletno urađenom od starih sijalica sa metalnom niti. Engleski dizajner Tim Fishlock ga je nazvao What Watt?
Projekat je nastao da bi se proslavio i ohrabrio prelazak na ekološki i energetski efikasnije alternative, npr. LED sijalice, i da se konačno pozdravimo sa poznatim, tradicionalnim sijalicama.
Ovaj luster je u obliku kugle i sastoji se od 1 243 sijalice koje su različitog oblika i veličine, posebno obješene i u potpunosti iskorištene.  Jedina upaljena je ona u sredini i naravno, sa niskom je potrošnjom energije. Prečnik ove kreacije je veći od metra, a svjetlost koja dolazi iz samo jednog izvora reflektuje se u staklu svih ostalih sijalica i stvara zaista upečatljivu atmosferu.
What Watt?  nije samo primjer kreativne reciklaže sijalica, to je savršen primjer eko-umjetnosti, originalni dizajn koji sadrži u sebi nadu za bolju budućnost sa manje otpada i više svijesti, sa manje ravnodušnosti i više brige za životnu sredinu koja nas okružuje.