Jubilarna peta akcija „Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan“ 22. aprila 2016. godine i u Tuzli


19.04.2016.

U ponedjeljak, 18.04.2016. godine, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održana je konferencija za medije povodom najave akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ koja će biti održana 22.04.2016. godine u više od 80 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

Kao i do sada, učešće u akciji uzet će i Grad Tuzla. Ovaj projekat u Tuzli prijašnjih godina obilježilo je učešće preko 6.000 učesnika u terenskim i 8.000 učesnika u edukativnim aktivnostima.

Tuzla je spremna za još jednu veliku ekološku akciju, za još jedno pozitivno 'ludilo' koje će ujediniti građane svih pripadnosti. Pozivamo učenike osnovnih i srednjih škola, studente, članove nevladinih organizacija i neformalnih grupa i sve druge zainteresovane građane da nam se pridruže. Naš cilj će biti ostvaren jedino ukoliko budemo imali podršku svih kategorija stanovništva, koji će svojim skromnim doprinosom napraviti izuzetno veliki iskorak kada je u pitanju ekologija našeg grada i zemlje. Vrijeme je da se iz naše zajednice šire pozitivne vijesti“, istakao je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Nosioci projekta na nivou cijele Bosne i Hercegovine su Udruženje građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

U svijetu u kome živimo puno toga se dogodi za 1 dan. 100.000 hektara tropskih šuma se posječe, u atmosferu se ispusti 13.000 tona otrovnih hemikalija i 130 životinjskih i biljnih vrsta zauvijek izumre. Ali isto tako za 1 dan sve ovo može da se promjeni. 22. aprila 2016., udruženi sa milionima volontera širom svijeta, organizujemo akciju 'Lets Do It – očistimo zemlju za 1 dan'. Pozivamo i tebe da budeš dio najvećeg ekološkog pokreta u BiH“, rekao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“ Sarajevo

Zahvaljujući podršci kompanije „Eko život“, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom i zlatnog sponzora projekta, u okviru ove akcije omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti upućen u proces reciklaže te time dobiti novu vrijednost.

Ponosni smo što smo drugu godinu za redom zlatni sponzor akcije 'Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan'. Uvijek smo tu da podržimo ovako dobre i uspješne projekte i zadovoljni smo što možemo i mi svojim ličnim učešćem, ali i kao operater sistema, da doprinesemo čišćem i zdravijem okolišu. Nadamo se da će u buduće biti još više mladih ljudi koji će se priključiti ovom uspješnom timu. Otpad koji se skupi na taj dan mi ćemo putem naših sakupljača propisno zbrinuti. Većina tog otpada će se moći reciklirati ili ponovo upotrijebiti“, kazala je Vedrana Biberović, predstavnica kompanije „Eko život“.

Važnost realizacije ovog projekta prepoznala je i Gradska uprava Tuzla sa velikim brojem javnih preduzeća i službi koje svake godine pružaju podršku aktivnostima „Let's Do It“ tima u Tuzli.

Drago nam je da je ekološka svijet proradila kod omladine i da se svaki put imamo sve više  učesnika koji uzimaju učešće u ovim aktivnostima. Grad će svakako podržati ovu akciju putem JKP 'Komunalac', tako što ćemo organizovati prevoz sakupljenog otpada. Saradnja sa ovom organizacijom i prethodnih godina dala je pozitivne rezultate te je Gradska uprava Tuzla uvijek na raspolaganju da podrži ovakve i slične aktivnosti“, izjavila je Alma Bubić, viši stručni saradnik za higijenu pri Službi za komunalne poslove Grada Tuzle.

Akcija se ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku UN Volontera, UNDP-a, BH Telecom-a, Sarajevskog kiseljak-a, Olimpijskog komiteta BiH, Fabrike cementa Lukavac, Flek Security-ja, i drugih društveno odgovornih kompanija i institucija koje su prepoznale vrijednost „Let's Do It“ projekta.

Centralno okupljanje svih volontera u Tuzli biće kod Kina „Centar“ (kipovi Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića) od 9:00 sati, nakon čega će volonteri biti upućeni prema lokacijama na Slanoj Banji, Ilinčici i tuzlanskim naseljima Bulevar, Stupine, Sjenjak, Brčanska Malta i Kojšino.

Informacija o mjestima okopljanja za ostale općine i gradove dostupne su na www.letsdoit.ba i FB stranici „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“.