Let’s Do It Centar - mala škola ekologije


15.10.2016.

Najveće prirodno blago naših prostora, a i šire, su šume i voda. Da bi naša zemlja bila zdrava, naše šume moraju biti zdrave i voda čista. Priroda nam nesebično daje sva svoja blaga i mi trebamo da joj uzvratimo bar djelić toga. Pomaganjem prirodi mi pomažemo i sami sebi.

Posljednja katastrofa 2014. godine koja je zahvatila BiH je najbolje pokazala koliko je nužno da čovjek živi u harmoniji s prirodom. Ovo se tiče posebno šuma koje se svakodnevno uništavaju prije svega neplanskom i ilegalnom sječom.

U formiranju ekološke kulture savremenog čovjeka važnu ulogu ima sistem ekološkog obrazovanja i vaspitanja. Da bi stanovnici naše zemlje bili ekološki osvješteni i čuvali svoju životnu sredinu, Let’s Do It tim u Sarajevu svake godine provodi niz aktivnosti.

Na području općine Centar Sarajevo već četiri godine provodi se projekat “Let’s Do It Centar – mala škola ekologije” što je najveća ovakva edukacija na području Kantona Sarajevo. U okviru projekta volonteri posjećuju sve osnovne i srednje škole u pomenutoj općini uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Učenici učestvuju u interaktivnim edukacijama o zaštiti životne sredine i važnosti očuvanja šuma i šumskih ekosistema u našoj zemlji.

Projekat “Let’s Do It Centar – mala škola ekologije” je finansijki podržala Općina Centar Sarajevo. Specijalni partner “Let’s Do It” projekta je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je finansijski i organizaciono podržao projekat. Nakon održanih edukacija učenici srednjih škola pozvani su da učestvuju u akciji “Let’s Do It – million sadnica za 1 dan”, kako bi sve naučeno primjenili u praksi. Akcija sadnje na području Kantona Sarajevo planirana je za subotu 22. oktobar 2016. godine, a okupljanje volontera je ispred Zetre u 9:00 sati.