„Let's Do It“ projekat i Olimpijski komitet BiH čistili borilišta za EYOF 2019 na Igmanu


16.10.2017.

Vrijedni volonteri „Let's Do It“ projekta, u saradnji sa specijalnim partnerom Olimpijskim komitetom BiH, su proveli akciju čišćenja borilišta za EYOF 2019 na Igmanu.

Veliko polje na Igmanu je poznato kao prirodni fenomen mrazišta i kao takvo predstvalja vazdušnu banju izuzetno bogatu kisikom. Hiljade građana Bosne i Hercegovine i stranih turista posjećuju Veliko polje tokom cijele godine, a boravak na Velikom polju pozitivno utiče na zdravlje posjetilaca.

Nažalost, nesavjesni posjetioci iza sebe ostavljaju otpad u predivnom prirodnom okruženju olimpijske planine Igman. Volonteri i OK BiH današnjom akcijom čišćenja žele ukazati na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema ljepotama koje nas okružuju. Igman će biti jedno od borilišta tokom EYOF-a 2019. godine i kompletna društvena zajednica treba dati svoj doprinos kako bismo spremno dočekali ovu veliku sportsku smotru.  

Tokom akcije čišćenja, koja je trajala tri sata, 47 volontera i volonterki su prikupili i trajno uklonili iz prirodnog okruženja 85 vreća otpada zapremine 120l. Nakon toga, u blizini Malog polja na Igmanu, volonteri su zasadili deset sadnica smrče i na taj način najvaili veliku volontersku akciju sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ koja će biti održana u subotu 28. Oktobra 2017. godine širom Bosne i Hercegovine.