Pilot akcija u Sarajevu kao najava glavne akcije 18. maja.


11.04.2013.

Nakon održane interne akcije kod Željezničke stranice (više na: http://letsdoit.ba/novost/11/ciscenje-deponije-kod-zeljeznicke-stanice-u-sarajevu), povodom obilježavanja svjetskog Dana planete Zemlje održat će se pilot akcija u Sarajevu u nedjelju (21.4.). Lokalitet koji će se čistiti je Bijela tabija sa kojeg pogled na grad Sarajevo oduzima dah.

Mjesto okupljanja građana - volontera je ispred Zemaljskog muzeja u 10h.

Prijevoz, kao i osvježenje, obrok i potrebna logistika bit će obezbijeđena od strane organizatora akcije.

Link za FB event: https://www.facebook.com/events/450325275058025/?notif_t=plan_user_joined

Podsjetimo se, na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja usklađen program za promicanje održivog razvoja.

Cilj obilježavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Bosna i Hercegovina je, pored svih svojih prirodnih bogatstava, dosta ekološki ugrožena.

Postoji način da se riješi svaki problem. 

Svaki pojedinac snosi odgovornost. Svaki pojedinac može i napraviti promjenu.
Smanjiti potrošnju energije u kućanstvu, odvajati i propisno odlagati otpad, ne bacati smeće u rijeke, uticati na državne i lokalne vlasti da usvoje i primjenjuju zakone.

Ovim putem pozivamo sve građane i medije da nam se pridruže!