Pripeme za akciju u Donjem Vakufu


13.05.2013.

Prošlogodišnjom akcijom u Donjem Vakufu je koordinirala neformalna grupa građana na čelu sa Edinom Turbo. Mjesto okupljanja je bilo na Trgu Ibrahim–bega Malkoča (fontana) u samom centru grada. Akcija je počela u 11:00h i  trajala do 14:30h. Podršku ovoj akciji je pružila Općina Donji Vakuf na čelu sa načelnikom, a učešće su uzeli i učenici Prve osnovne i Mješovite srednje škole, Udruženje Roma „Romska pravda“ i brojni građani. Ukopno 170 volontera je uspjelo sakupiti 320 vreća otpada. Volonterima je obezbijeđeno osvježenje za vrijeme čišćenja. 

 U Donjem Vakufu ove godine akciju rukovodi udruženje “Asocijacija za aktivno društvo” Donji Vakuf. Pripreme su u toku i s pravom se nadamo sjajnim rezultatima. Ni ove godine nije izostala podrška Općine Donji Vakuf na čelu sa načelnikom Husom Sušić, komunalnog preduzeća “Čistoća”, škola, brojnih udruženja i naravno građana Donjeg Vakufa.

 Akcija “Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan” je dobila podršku od UNDP-a u sklopu projekta “Čist Vrbas”. UNDP će obezbijediti rukavice i dovoljan broj vreća za sve volontere koji se odazovu akciji. Također, Coca Cola je obezbijedila osvježenje, a načelnik Općine Donji Vakuf je obećao da će svi volonteri dobiti i sendvič.

             Bitno je istaći da će ove godine, pored centralne akcije čišćenja u samom Donjem Vakufu, biti organizovane akcije i u Mjesnim zajednicama Oborci, Prusac i Torlakovac.      

            Ono što posebno želimo istaći jesu akcije uređenja kulturno-historijskih vrijednosti naše Općine i to stećaka u Starom Selu i Ajvatovice u Pruscu. Na Ajvatovici će biti održana akcija sveobuhvatnog uređenja tog područja u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo SBK, ŠPD “Srednjobosanske šume” i Muftijstvom travničkim. U sklopu akcije će biti pokupljen sav otpad na putu od Prusca do Ajvatovice i na samom platou Ajvatovice, a uposlenici ŠPD-a će izvršiti neophodne šumsko-uzgojne radove u cilju uređenja ovog područja.

             Članovi Let’s Do It tima u Donjem Vakufu su: Mirzet Čepalo, Sedin Smajić, Haris Rujanac, Ismail Elkaz, Armin Kovačević, Edin Turbo, Amer Dervić, Muris Memiš i Nedim Terzić. Svi oni koji su zainteresovani da se priključe timu su dobrodošli.

             Ovi vrijedni momci potrudili su se da organizuju sve što je potrebno za akciju i pozivaju sve GRAĐANE DONJEG VAKUFA da im se priključe i da naš Donji Vakuf 18. maja zablista.

             Sve informacije o akciji možete dobiti putem maila udruzenje.azad@gmail.com ili na broj 063/450-467.

Snimak sa gostovanja na radiju Donji Vakuf: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MyIhQtPb0I8 

Facebook fan page: https://www.facebook.com/pages/Lets-do-it-Donji-Vakuf/504900429570676