Preliminarni rezultati akcije


19.05.2013.

Građani BiH jučer su bili akteri najveće volonterske akcije u povijesti BiH. U toku 5 sati, koliko je akcija trajala, prema preliminarnim rezultatima više od 40.000 građana u 110 općina širom zemlje čistilo je istovremeno ilegalne deponije smeća, zelene površine, gradske ulice, korita rijeka i ostale zagađene površine. Posebnu zahvalnost za ušešće u akciji iskazujemo hiljadama djece koja su vrijedno radila.

Izuzetno smo zadovoljni realizacijom ovogodišnje akcije, budući da je odziv građana bio odličan. Sretni smo da su građani BiH pokazali da žele da žive u čistoj BiH i da se ekološka svijest kod stanovništva povećala. Ponosni smo da su se ovo godine projektu pridružili i učenici osnovnih i srednjih škola. Mi nastavljamo sa planiranim aktivnostima i najavljujemo najesen akciju sadnje drveća u jednom danu

Prepoznavajući vrijednosti akcije projekat su podržali: Fond za zaštitu okoliša FBiH, UNDP i UN Volonteri u BiH, Delegacija EU u BiH, Sberbank BH, te generalni partner projekta kompanija HT Eronet koja podržava ideju projekta još od njenog začeća.

Značaj ove akcije prepoznao je i vladin sektor, te su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju RS, te Fond za zaštitu okliša FBiH odlučili i ove godine podržati aktivizam mladih entuzijasta.

Ovim putem srdačno se zahvljajemo svim učesnicima akcije, brojnim prijateljima, sponzorima akcije i medijima koji su bili uz nas te pratili naše aktivnosti.

Uskoro ćemo početi sa objavljivanjem izvještaja i fotografija lokalnih timova.

Vaš LDI tim