Svjetski dan zaštite okoliša


05.06.2013.

 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

U organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih lokalnih partnera i sponzora od 3. do 5. juna glavnom gradu Bosne i Hercegovine pripala je čast da u tri dana i kroz niz aktivnosti obilježi Svjetski dan okoliša, kao domaćin proslave za region EvropeTema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša usmjerena je na smanjivanje otpada od hrane i odvija se pod motom "Misli. Jedi. Štedi (Think. Eat. Save)".

"Glavna poruka sarajevske manifestacije je "Zato što brinemo: dijelimo", a sadržana je u tri aspekta ideje dijeljenja oko kojih su koncentrisane sve aktivnosti - dijeli hranu, dijeli informacije, dijeli znanje".

Poruka oslikava koncept dijeljenja kao univerzalni odgovor na globalne izazove današnjice i reflektuje tradiciju Bosne i Hercegovine i Sarajeva koja podrazumijeva pomaganje sugrađana, familije i susjeda, ali i stranaca, s najvećom pažnjom, dijeleći svoje obroke s onima kojima je to potrebno.

U okviru obilježavanja planirane su mnogobrojne aktivnosti poput okruglog stola o djeljenju i inovacijama i projekcije dokumentarnog filma "Okusi otpad".

Građani su danas (4. juna) imali priliku da učestvuju u javnoj proslavi Svjetskog dana okoliša na Vilsonovom šetalištu u okviru kojeg je bila upriličena biciklistička manifestacija za djecu i mlade i priprema tradicionalnog španskog jela paella. Volonteri akcije „Let's Do It-očistimo zemlju za 1 dan“ dali su svoj doprinos obilježavanju dana okoliša te su na info štandovima dijelili promotivni materijal građanima.  

Na Svjetski dan okoliša - 5. juna, Predsjedništvo BiH bit će domaćin centralnog događaja obilježavanja tog bitnog dana za našu državu, a bit će prezentiran izvještaj o stanju okoliša za BiH, te upriličena dodjela nagrada za konkurs o izvještavanju o okolišu OSCE Misije u BiH.

U okviru obilježavanja građani će se tokom tri dana na promotivnim štandovima na dvije lokacije u gradu (na Vilsonovom šetalištu i plato ispred Tržnice) informirati o djeljenju hrane, te saznati više o Svjetskom danu okoliša.

Svake godine 5. juna, ljudi širom planete slave Svjetski dan okoliša. Stotine hiljada aktivnosti usmjerenih za poboljšanje stanja okoliša i bolju budućnost Zemlje odvija se u gotovo svakoj zemlji na svijetu.