Akcija “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan”


27.08.2013.

Nakon uspješno realizovanih akcija čišćenja “Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan”, Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke organizuju novu akciju pod nazivom “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan”. Riječ je o velikoj volonterskoj akciji sadnje drveća u Bosni i Hercegovini. Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima i sl. Akcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine - četvrtak, 24. oktobar 2013. godine, sa početkom u 10 sati.

Rezultati akcija “Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan” izgledaju ovako:

Prva akcija je provedena 09. septembra 2012. godine i ostvareni su ovi rezultati:

-       aktivno učešće 37 500 volontera;

-       učestvovanje 105 općina;

-       očišćeno 5 500 000 kg otpada.

Druga akcija 18. maja 2013. godine i rezultati su bili bolji od prošlogodišnjih i to:

-       aktivno učešće 47 970 volontera;

-       učestvovanje 107 općina;

-       očišćeno 5 000 000 kg otpada.

Impresivni rezultati prethodnih akcija čišćenja i veliki entuzijazam naših volontera obavezuju nas da organizujemo više od jedne akcije tokom godine. Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, šume nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Također, nedovoljno se ulaže u potivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.

Ciljevi akcije su:

- Zasaditi 1.000.000 sadnica drveća;

- Obezbjediti učešće najmanje 20.000 volontera;

- Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka educiranju građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.

Akcija će biti realizovana u saradnji sa preduzećima koja gazduju šumama, resornim ministarsvima, partnerima i sponzorima prethodnih akcija, našim lokalnim timovima i naravno sa volonterima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

PRIDRUŽITE NAM SE DA ZAJEDNO ZASADIMO MILION SADNICA DRVEĆA ZA 1 DAN!