Predstavnici BiH na Let's Do It World Konferenciji


12.02.2014.

U Prištini je od 06. do 09. februara održana Let's Do It World konferencija 2014 povodom globalnog čišćenja ilegalnih deponija otpada iz prirodne okoline širom svijeta. Na konferenciji su učestvovali koordinatori Let's Do It akcija iz 40 država i dogovoreni su koraci za dalji napredak Let's Do It pokreta. Koordinatori Let's Do it projekta u našoj zemlji Mirsada Kapidžić i Junuz Elkaz su predstavljali Bosnu i Hercegovinu.

Pokret Let's Do It je tokom pet godina postojanja izrastao u globalnu mrežu koja uključuje 110 država. Unutar ove globalne mreže se organizuju državne akcije čišćenje u jednom danu. Prošle godine, više od 2,4 miliona ljudi učestvovalo je u akcijama čišćenja kako bi uklonili nelegalne deponije otpada u blizini cesta, prirodi, gradskim područjima, a od kada postoji Let's Do It pokret u njemu je učestvovalo više od 9 miliona volontera širom svijeta.

U dvije akcije čišćenja koje su do sada provedene u Bosni i Hercegovini učestvovalo je preko 85 000 volontera, a iz prorodnog okruženja uklonjeno je 10 500 tona otpada. Naša zemlja pored akcija čišćenja može se pohvaliti i velikom volonterskom akcijom sadnje drveća u jednom danu koja je provedena u oktobru 2013. godine kada je zasađeno 230 000 sadnica. Bosna i Hercegovina je, za sada, prva zemlja koja u sklopu globalnog pokreta provodi akciju sadnje drveća te je konferencija poslužila kao dobar način za pozivanje i drugih zemalja da organizuju akcije sadnje.  

U 2014. godini Let's Do It tim u našoj zemlji organizovaće tri akcije. Na proljeće biće provedena akcija čišćenja, u maju čistiće se morska obala u Neumu u sklopu zajedničke akcije Let's Do It Mediteran, a u oktobru će biti organizovana velika akcija pošumljavanja.

Kroz akcije koje organizuje, Let's Do It tim želi razviti svijest stanovništva o važnosti zaštite životne okoline i učiniti Bosnu i Hercegovinu boljim i čistijim mjestom za život.