Vrijedni volonteri 26. i 27. aprila ponovo čiste našu zemlju


15.04.2014.

Volonterska akcija čišćenja "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" bit će organizirana i ove godine, 26. i 27. aprila na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Plan je da u više od 110 općina 50.000 volontera prikupi 10.000 tona smeća.

Nosioci projekta su Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke, a generalni partner je kompanija HT Eronet.  Akcija je prvi put realizirana 2012. godine, a ovogodišnji novitet je odvojeno skupljanje otpada, prikupljeni ambalažni otpad će, umjesto na deponijama, završiti na reciklaži, što će omogućiti kompanija Ekopak.

Predsjednik UG "Ruke" Božidar Mihajlović na konferenciji za novinare u Sarajevu je najavio da će akcija biti provedena u više od 110 općina u Bosni i Hercegovini, a da će učestvovati sve općine iz Federacije BiH. Naglasio je da je osnovni cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine te da je akcija namijenjena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. 

Vezano za reciklažu ambalažnog otpada Dženana Preljević, u ime kompanije Ekopak, kazala je da će ambalažni otpad biti pakovan u označene vreće te da će umjesto na deponiji završiti na reciklaži što će znatno rasteretiti deponije. "Rješenje je u odgovornom odnosu prema otpadu i njegovom pravilnom odlaganju", kazala je Preljević.

Akciju čišćenja značajnom ocijenila je i Delegacija EU u BiH te će ove godine drugi put biti dio projekta.  Savjetnica za strateške komunikacije i glasnogovornica u Delegaciji EU/EUSR Jamila Milović-Halilović je naglasila da je "Let's do it" najveći ekološki volonterski poduhvat u BiH te da je cilj te akcije u skladu s ciljevima EU. 

"Bez čiste životne sredine i održivog korištenja prirodnih resursa nema ni suštinskog poboljšanja kvaliteta života, ovdje u BiH ili bilo gdje drugo na evropskom kontinentu", naglasila je Milović-Halilović.  Na prvoj akciji čišćenja 2012. godine učestvovalo je 37.500 volontera iz 105 općina, i očišćeno je 5.500 tona otpada. 

Također ovogodišnju akciju finansijski su podržali UN Volonteri, Kabinet premijera FBiH i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, te društveno odgovorne kompanije Intesa Sanpaolo Banka, NLB Banka d.d. Tuzla, Rafinerija nafte Brod, Konzum, Red Bull, DM drogerie market Bosna i Hercegovina i Violeta doo. 

Bitno je istaći i veliku podršku općina i komunalnih preduzeća širom Bosne i Hercegovine, kao i neizostavnu podršku medija i građana BiH.