28.825 volontera učestvovalo u akciji „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“


27.08.2014.

          Udruženje građana "Ruke" i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ su 26. i 27. aprila organizovali volontersku ackiju čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazivom „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Akcija je provedena u saradnji sa prijateljima i partnerima „Let's Do It“ projekta, kao i uz nesebičnu pomoć naših sponzora:

Generalni sponzor: HT Eronet

Zlatni sponzor: Ekopak d.o.o.

Srebrni sponzori: UN Volonteri, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, Centar za promociju civilnog društva i Ambasada Kraljevine Švedske

Bronzani sponzori: Rafinerija nafte "Brod", Intesa Sanpaolo banka, KONZUM, Red Bull, Kabinet premijera FBiH, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK

         Nažalost, zbog obilne kiše i hladnog vremena više od 50 općina nije bilo u mogućnosti da realizuje akciju kada je planirano. Ukupno 94 općine širom Bosne i Hercegovine su realizovale akciju u kojoj je učestvovalo 28. 825 volontera i očišćeno je oko 1000 tona otpada.

          Bitno je istaći da je ove godine po prvi put tokom akcije vršeno odvojeno prikupljanje otpada i dio prikupljnog otpada je recikliran. Kao i prethodnih godina, akciju su propratili mongobrojni mediji i s punim pravom možemo reći da smo tokom kampanje i volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada doprinijeli povećanju ekološke svijesti građana Bosne i Hercegovine.

          Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji realizaciji pomenute akcije čišćenja i pozivamo vas da budete uz nas i u narednoj akciji „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ za koju uskoro počinju pripreme.