Naredna akcija “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” će biti realizovana 25. 10. 2014. godine


30.08.2014.

“Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” powered by HT ERONET je naziv za veliku volontersku akciju sadnje drveća u Bosni i Hercegovini. Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima i sl. Akcija se planira provesti sinhronizovano u jednom danu u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine - subota, 25. oktobar 2014. godine s početkom u 9 sati.

Akciju organizuju Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

Fokus ovogodišnje akcije „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ će u potpunosti biti usmjeren ka sanaciji katastrofalnih klizišta koja su, nažalost, zadesila mnoge krajeve u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine, 24. oktobra, provedena je prva akcija sadnje drveća “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku naših vjernih volontera.

Ostvareni su zavidni rezultati i to:

-       aktivno učešće više od 9 000 volontera;

-       učestvovanje 73 općine;

-       zasađeno je 230 000 sadnica raznih vrsta drveća.

Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, šume nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Također, nedovoljno se ulaže u potivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.

Bosna i Hercegovina je prva država koja je organizovala veliku volontersku akciju sadnje drveća u jednom danu u okviru globalnog pokreta „Let's Do It World“. Naša iskustva i rezultate smo podijelili sa kolegama iz drugih zemlja i nadamo se da će slijedeći naš primjer i organizovati ovakve akcije.   

Ciljevi akcije „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su:

- Zasaditi 1 000 000 sadnica drveća;

-Obezbijediti učešće najmanje 20 000 volontera;

- Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.