• +387 33 832-664
  • info@letsdoit.ba
  • Tepebašina 7, 71 000 Sarajevo

JULI- MJESEC BEZ PLASTIKE - Let's Do It Bosna i Hercegovina

JULI- MJESEC BEZ PLASTIKE - Let's Do It Bosna i Hercegovina

01 Jula, 2021

„Juli – mjesec bez plastike“ je globalni pokret koji poziva sve nas na prestanak upotrebe jednokratne plastike. Pokrenuli su ga Rebecca Prince- Ruiz (osnivačica Fondacije bez plastike) i mali tim u zapadnoj Australiji, a vremenom je postao jedan od najutjecajnijih ekoloških izazova u svijetu.

Samo u julu 2020. godine procjenjuje se da je oko 326 miliona ljudi iz 177 zemalja svijeta učestvovalo u ovom izazovu – da provedu cijeli jedan mjesec bez upotrebe plastike. Uključivanje u ovaj eko izazov izvrsna je prilika da ljude motivišemo da razmišljaju i razgovaraju o zagađenju uzrokovanom upotrebom plastike, kao i alternativnim rješenjima za koja se moramo zalagati.

Ako se pitate na koji način svako od nas može uzeti učešće u ovoj globalnoj kampanji, sve što morate učiniti je posvetiti se cjelomjesečnom izbjegavanju plastike za jednokratnu upotrebu. Da bismo vam olakšali, predlažemo da izazovete sebe u skladu sa nivoom posvećenosti na kojem osjećate da ste trenutno.

Početnik: Možete odabrati jedan predmet izrađen od jednokratne plastike koji ćete izbjegavati cijeli mjesec, poput plastičnih slamki, plastičnih čaša za kafu, plastičnih vrećica za namirnice ili plastičnih boca za vodu, i stvoriti novu čvrstu naviku korištenja drugog proizvoda za višekratnu upotrebu umjesto tog odabranog.

Srednji nivo: Možete se obavezati da ćete eliminirati sva četiri nabrojana primjera ili drugu skupinu od četiri predmeta za jednokratnu upotrebu koje primijetite kao učestale u svom životu.

Stručnjak: Možete ući all-in i izbjegavati apsolutno svu jednokratnu plastiku cijeli mjesec.

Sjajna stvar u vezi sa “Julom – mjesecom bez plastike” je to što je to samo mjesec dana posvećenosti. To nam daje priliku da izazovemo sebe da radimo bolje na individualnom nivou i vidimo jesu li promjene u načinu života nešto čemu se možemo dugoročno posvetiti, kao i dovoljno vremena da razvijemo zdravije i ekologičnije navike.

Eko izazov i let’s Do It tim će se potruditi da vam u narednih mjesec dana ponude savjete koji mogu pomoći pri upostavljanju novih navika.

Ako se pitate kakav ćemo utjecaj ostaviti svojim učešćem u ovom izazovu, zanimljiv je odgovor u brojkama. Naime, dosadašnji učesnici u Plastic Free July pokretu napravili su sljedeće rezultate:

  • Smanjil su kućni otpad i recikliranje za 21 kg po osobi godišnje (gotovo 5%)
  • Doprinijeli su ukupnoj uštedi od 940 miliona kg plastičnog otpada svake godine
  • 8,5 od 10 učesnika izvršilo je promjene koje su postale navike/ način života

Iako moramo težiti potpunom prestanku upotrebe jednokratne plastike, za početak je dovoljno da počnemo od jednog mjeseca u kojem ćemo to ispoštovati. Zato ukoliko se odlučite da to bude i vaš juli, potražite nagradni stori obrazac na našem Instagram profilu Eko izazova, i možda osvojite nagradu.

Neka nam ovaj juli bude neplastičan!