OSNOVNA ŠKOLA HRASNO DOBILA UČIONICU NA OTVORENOM - Let's Do It Bosna i Hercegovina

OSNOVNA ŠKOLA HRASNO DOBILA UČIONICU NA OTVORENOM - Let's Do It Bosna i Hercegovina

22 Jula, 2022

 Osnovna škola Hrasno iz Sarajeva  je danas dobila, lijepu, veselu i funkcionalnu učionicu na otvorenom nakon što je škola na čelu sa direktoricom Nerminom Planinčić ugostila  uposlenike  kompanije l’Oréal koji su u saradnji sa ne-vladinim  projektom Let’ s it Bosnia and Herzegovina opremili i uredili dio prostora oko škole.

Osnovna škola Hrasno je smještena u samom gradskom jezgru u Općini Novo Sarajevo, koja je jedna od najvećih sarajevskih općina. Škola Hrasno ima više od 850 učenika koji uglavnom žive u stambenim zgradama i nemaju svakodnevni dodir sa prirodnim okruženjem. Škola ima ogromno školsko dvorište i vrlo je važno da učenici imaju mogućnost realizacije nastave u prirodi.

Ovim projektom u JU osnovna škola “Hrasno” uljepšano je  školsko okruženje i napravljena je učionica na otvorenom gdje će učenici tokom školske godine provoditi slobodno vrijeme, ali i imati mogućnost izvođenja nastave u prirodi kada vremenske prilike to budu dozvoljavale.  Idejno rješenje napravila je  Amila Gadžo, magistrica pejzažne arhitekture.

Učionica na otvorenom je opremljena certificiranim klupama za sjedenje koje su postavljene u obliku amfiteatra za školsku namjenu, kao i za odmor. Dobila je lijepo uređenu travnatu površinu na kojoj je posađeno više vrsta cvijeća kao i nekoliko odraslih sadnica koje će pružati prirodni hlad u učionici na otvorenom. Uposlenici l’Oréala su u sklopu svoje globalne korporativne inicijative solidarnosti-Citizen Day, pomogli u potpunosti opremiti školsko dvorište.

Od 2010. godine kompanija  L’Oréal organizira svake godine Citizen Day– dan solidarnosti u kojem učestvuju svi njeni uposlenici širom svijeta koji koriste svoja dodatna znanja i vještine za dobrobit  zajednice.  Citizen Day svake godine omogućava uposlenicima kompanije L’Oréal  da posvete i provedu jedan svoj radni dan sa lokalnim udruženjima ili sličnim organizacijama, kao i njihovim korisnicima,  koje djeluju u  različitim područjima, bilo da se radi o ekološkim akcijama čišćenja, uljepšavanja prostora, čiščenja prirode i prikupljanje otpada, uključivanje osoba sa invaliditetom, kao i osoba treće životne dobi.

»Projekat je neprocjenjiv za generacije učenika koje će koristiti i uživati u ovim osmišljenim i realiziranim aktivnostima iz više aspekata .Paradigma škole budućnosti jeste boravak na otvorenom i u prirodnoj sredini, što je omogućeno učionicom na otvorenom, pod krošnjama drveća. Boravak učenika u prirodnom okruženju je jedan od imperativa škole 21.vijeka. Svaki projekat i ulaganje ima odraza i maksimalni učinak na učenike i njihovo učenje, ali i na rad  nastavnika. Zahvaljujem se u ime učenika škole HRASNO, u ime našeg kolektiva, ali i u svoje lično ime za ovako vrijedan poklon koji nas zadužuje da održavamo, brinemo i pratimo aktualnosti u svijetu obrazovanja«, rekla je na kraju Nermina Planinčić,direktorica osnovne škole HRASNO.