TAKMIČENJE ZA OSNOVNE ŠKOLE
"ČISTA UMJETNOST ZA ČISTU PRIRODU"

PRETVORITE OTPAD U UMJETNIČKO DJELO!

Svi smo svjesni koliko su priroda i okolina važne za održavanje zdravog života – jer čuvanjem prirode, čuvamo i svoje zdravlje. Reciklaža, odnosno ponovna upotreba otpadnog materijala je izuzetno bitna, jer tako smanjujemo količine otpada koje zagađuju našu okolinu. Svjesni toga, kompanija Nestlé poziva sve osnovne škole iz Bosne i Hercegovine da se prijave za takmičenje „Čista umjetnost za čistu prirodu“.

Cilj je da se kroz aktivnosti prikupljanja korisnog otpada očisti naša okolina, potom da se prikupljeni materijal ponovo upotrijebi za produkciju umjetničkih skulptura i na taj način skrene pažnja javnosti o važnosti očuvanja  zelenih površina, pametnom odlaganju otpada i ponovnoj upotrebi, tačnije reciklaži materijala.

Zadatak škola je da očiste svoju okolinu, a od prikupljenog neorganskog otpada naprave skulpture  čiste prirode, koje mogu predstavljati planine, rijeke, jezera ili bilo koji drugi prikaz čiste prirode.

U saradnji sa projektom „Let’s Do It“, kompanija Nestlé će organizovati izložbu školskih radova, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, gdje će se održati i aukcija izloženih radova, a prikupljeni novac će biti doniran projektu „Let’s Do It“ za veliku akciju sađenja koja će se organizovati u proljeće 2023. godine.

Odabir pobjednika će se vršiti u dvije faze. Prvo će svi građani Bosne i Hercegovine putem web stranice Let’s Do It odabrati 20 najboljih radova u periodu od 17.10. do 6.11.2022., i ovi radovi će biti izloženi u sklopu izložbe. Nakon toga će pobjednika odabrati sedmočlani žiri specijalno oformljen za ovu svrhu u periodu od 06.11. do 10.11.2022. godine. Pobjednik će se birati između 10 radova koji budu imali najviše glasova. Žiri će činiti članovi „Let’s Do It  Bosna i Hercegovina“ pokreta, predstavnici Ministarstava za okoliš i obrazovanje iz oba entiteta, mladi umjetnici koji su učestvovali u prošlogodišnjem izdanju projekta, predstavnici Manifesto galerije, predstavnici Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, te predstavnici kompanije Nestlé Adriatic BH d.o.o. Sarajevo.

Pobjednici će biti objavljeni 16.11.2022. godine na www.nestle.ba, kao i na stranicama društvenih mreža organizatora.

Nagrade

1. MJESTO

3.000,00 KM

2. MJESTO

2.000,00 KM

3. MJESTO

1.500,00 KM

Ukupni nagradni fond za ovaj nagradni konkurs iznosi 6.500,00 KM. Škole će dobiti poklon bon u odgovarajućoj novčanoj vrijednosti, a koji mogu iskoristiti u Bingo d.o.o. objektima u cijeloj BiH za kupovinu odgovarajućih nastavnih pomagala.

Imena dobitnika i načini uručenja nagrada će biti objavljeni na www.nestle.ba. Dodjela nagrada će se održati u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a tačan datum dodjele nagrada će biti određen naknadno.