• +387 33 832-664
  • info@letsdoit.ba
  • Tepebašina 7, 71 000 Sarajevo

Priopćenje za medije - Let's Do It Bosna i Hercegovina

Priopćenje za medije - Let's Do It Bosna i Hercegovina

05 Marta, 2013

Akcija „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“

i ove godine u Bosni i Hercegovini

– Aktivizmom bh. građana do čišće i ljepše Bosne i Hercegovine-

Sarajevo, 05.03.2012. – Danas je u sali kina Meeting Point održana konferencija za medije u cilju najave ovogodišnje akcije čišćenja „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“, a koja će se realizirati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine u subotu, 18.5.2013. godine sa početkom u 10.00 sati.

Akcija „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“ najveća je volonterska akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizirao u našoj zemlji prošle godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete „Let’s do it World“, a nositelj projekta su udruge građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je generalni partner kompanija HT ERONET.

„Let’s Do It je najveći i najbrže rastući građanski pokret na svijetu. On uključuje 5 miliona volontera iz 105 zemalja. Izuzetna nam je čast što su i 37 605 građana iz Bosne i Hercegovine dio ovog svjetskog pokreta. Mi maštamo o Bosni i Hercegovini u kojoj će svi ljudi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost zajedno raditi za dobrobit budućih generacija i učiniti ovu zemlju ljepšim i boljim mjestom za život. Pridruži nam se i ti u novoj akciji čišćenja BiH koja će se održati 18. maja, 2013 godine. Ove godine želimo vidjeti 200 000 vrijednih ruku koje će skupiti 20 000 tona otpada. Pozivamo i sve društveno odgovorne firme da nam pomognu u obezbjeđivanju vreća, rukavica, vode i hrane za sve volontere na dan akcije. „Postoji jako malo stvari koje sami možemo da uradimo i jako malo stvari koje zajedno ne možemo da urdimo.“ Hajde da to uradimo zajedno. Let’s Do It again.” –  kazao je g. Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

Podršku akciji pružila je kompanija HT ERONET, koja je već drugu godinu uz projekat kao generalni partner. „Vjerujem kako će ovogodišnja akcija imati i bolje rezultate od prošlogodišnje. Prošle smo godine zajedno pokazali kako se možemo okupiti oko dobrog projekta, a za dobro svih i zato sam uvjeren da će odziv volontera biti još bolji. Mi u HT Eronetu i dalje ćemo davati podršku ovakvim i sličnim projektima značajnim za lokalnu, ali i širu zajednicu“, dodao je g. Vanja Gavran, rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije kompanije HT ERONET.

Vrijednost ove akcije i njene benefite prepoznao je i vladin sektor koji je i ove godine odlučio podržati aktivizam mladih entuzijasta.

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava akciju Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan. Ministarstvo će, kao i prethodne godine, pomoći da se i druge relevantne institucije Federacije BiH adekvatno uključe i podrže ovaj projekat (Federalni fond za zaštitu okoliša, kantonalna ministarstva, komunalna preduzeća i dr.).”  – kazao je Mehmed Cero, pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš pri FMOiT.

Akcija “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” je 9.9.2012. godine uspješno realizovana u 105 općina u BiH. U akciji je učestvovalo više od 37 605 volontera koji su iz prirodnog okruženja očistili 5 500 tona smeća. Najviše volontera je bilo u općini Široki Brijeg – 4000, a najviše smeća je skupljeno u općini Odžak – 680 tona. Zahvaljujući dobroj organizaciji akcija je protekla bez ijednog incidenta. Inicijatori akcije očekuju još bolje rezultate ove godine, te se nadaju još većem odazivu građana BiH, koje će pokazati potpuno novo lice naše zemlje.

Ciljevi naredne akcije su ambiciozni, ali ostvarivi:

  1. Uključiti 100 000 volontera u akciju
  2. Napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća u Bosni i Hercegovini
  3. Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća;
  4. Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša.

U cilju promocije i predstavljanja akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ bh. javnosti, u četvrtak, 7.3.2013. godine u Cinemas Club – Sloga sa početkom u 22:30 sati održati će se koncert popularnog bh. pjevača Elvira Lakovića Lake. Ulaz je slobodan.

Za više informacija o najvećoj akciji čišćenja u BiH „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i načinu registracije posjetite: www.letsdoit.ba, mail: info@letsdoit.ba, tel.: 033 832 664, mob.: 063 751 107.