SVE ŠTO BISTE TREBALI ZNATI O RECIKLIRANJU - Let's Do It Bosna i Hercegovina

SVE ŠTO BISTE TREBALI ZNATI O RECIKLIRANJU - Let's Do It Bosna i Hercegovina

10 Maja, 2022

Recikliranje je često prvi svjesni korak prilagođavanja stilu življenja bez otpada. Ako ste trenutno u ovoj fazi, ovaj članak je za vas! Ovdje ćete saznati kako pravilno reciklirati. To nije nešto veoma teško za razumjeti, ali je važno znati neke osnovne principe.

Prije nego što pređemo na smjernice, podsjetimo se na jednu bitnu stvar: recikliranje nije rešenje za sve probleme. Stoga, u nastavku predstavljamo nekolicinu problema koji se vežu za koncept recikliranja:

 • Prekomjerna potrošnja i naš nepromišljen odnos prema otpadu pravi su uzroci problema zagađenja otpadom, a ne niska stopa recikliranja.
 • Uvijek će postojati otpad koji se ne može reciklirati.
 • Reciklirani materijali nisu uvijek sigurni za proizvodnju ambalaže koja dolazi u kontakt s hranom, tako da će se ambalaža za hranu gotovo uvijek proizvoditi od primarnih resursa.

Zbog toga smanjenje i ponovna upotreba uvijek trebaju biti prioritet u odnosu na recikliranje. Ali obzirom da je današnja tema recikliranje, i kako bismo vam približili sam koncept recikliranja, ispod predstavljamo pravila.

Kako reciklirati u vašem gradu

Kako naši čitatelji žive u različitim dijelovima svijeta, ovdje vam ne možemo dati jednu univerzalnu shemu recikliranja. Zahtjevi u SAD-u, Evropi, Aziji itd. mnogo variraju. Štaviše, ni pravila u različitim regijama jedne zemlje često nisu ista. Razlika je u tome šta se može reciklirati i kako se prikupljaju materijali koji se mogu reciklirati.

Na primjer, Njemačka, svjetski lider u reciklaži, koristi sistem upravljanja komunalnim otpadom gdje domaćinstva moraju odvojiti otpad u 4-6 kanti koje se nalaze u blizini njihovih domova. Indonezija reciklira oko 10% svog otpada kroz “banke otpada”, gdje ljudi mogu razmijeniti određene vrste materijala koji se mogu reciklirati u zamjenu za novac. Vaša zemlja će imati svoje posebne karakteristike upravljanja otpadom i postrojenja za reciklažu. Stoga, trebali biste se informisati o svojim lokalnim mogućnostima recikliranja putem gradskih vlasti, lokalnih neprofitnih organizacija za zaštitu okoliša ili putem interneta.

Kako se ne zbuniti oko recikliranja plastike

Vjerovatno ste čuli da morate provjeriti postoji li simbol za reciklažu na ambalaži da biste razumjeli može li se ista reciklirati. Ali činjenica je da to ne znači uvijek da ista može biti reciklirana. Znak trokuta koji se sastoji od strelica koje se preklapaju (♻) na pakovanju može značiti bilo šta od sljedećeg:

 • Proizvod ili pakiranje se mogu reciklirati. (Ali ne nužno u vašoj zemlji ili regiji! Ovo ćete morati provjeriti).
 • Izrađen je od recikliranih materijala.
 • Bilo kojim brojevima unutar trokuta i/ili skraćenicama ispod, označava se materijal od kojeg je ambalaža napravljena.

Simboli za reciklažu na staklu, papiru i metalnim limenkama za nas nisu toliko važni, jer obično možemo prilično lako razlikovati ove materijale gledajući ih. Ali kako plastika može izgledati vrlo slično, može biti teško razumjeti koju vrstu plastike zapravo držite u ruci.

Stoga, u nastavku vam predstavljamo najčešće vrste plastike od kojih se kreira ambalaža. Za svaku vrstu zabilježili smo da li se općenito može reciklirati, međutim, ako i dalje niste sigurni, savjetujemo da uvijek zatražite savjet od lokalne službe za reciklažu.

 • #1 PET(E) označava materijal kreiran od polietilen tereftalata. Prozirne PET boce za napitke se u potpunosti mogu reciklirati. Lokalna pravila o recikliranju pomoći će vam da shvatite da li su drugi PET proizvodi prihvaćeni za recikliranje u vašem području.
 • #2 PEHD ili HDPE označava polietilen visoke gustine. Proizvodi sa ovom oznakom se obično mogu reciklirati. Ovaj znak možete pronaći na dnu ili na etiketi  šampona, tekućih deterdženata i boca jogurta, kao i čepova za flaše.
 • #3 PVC označava polivinil hlorid. Isti otpušta otrovne hemijske spojeve kada se zagrijava i otapa, tako da se općenito ne može reciklirati. Od ove vrste plastike se obično prave cijevi, namještaj, kreditne kartice i prozirni prozori na kutijama za igračke.
 • #4 PELD ili LDPE označava polietilen niske gustine. Prozirna folija, plastične kese i tube napravljene su od ovog materijala. Mogu se reciklirati, ali obično prozirne folije za razliku od ostalih proizvoda napravljenih od ovog materijala bivaju češće prihvaćene od strane službi za reciklažu.
 • #5 PP označava polipropilen. Ovaj materijal se obično koristi za isto pakovanje kao PEHD ili HDPE, kao i pakovanje mliječnih proizvoda, proizvodnju igračake te dijelova automobila. Neki programi za reciklažu ga prihvataju za reciklažu.
 • #6 PS označava polistiren. Neke posude za hranu, za jednokratnu upotrebu i poklopci za kafu za ponijeti napravljeni su od ove vrste plastike. Polistiren se smatra nesigurnim, pa se rijetko reciklira.
 • #7 O (Ostalo) označava bilo koju drugu vrstu plastike. Pod ovim simbolom nalaze se polikarbonat (PC), poliamid (PA), akrilna plastika (PAN) i bioplastika. Ako nije jasno o kojoj se vrsti radi, proizvod se ne može reciklirati. Ali čak i ako je jasno, lokalna služba za reciklažu to možda neće prihvatiti.

Koji se materijali također obično recikliraju

Bez obzira na to gdje živite, ako imate službu za reciklažu u vašem području, vjerovatno imate priliku reciklirati sljedeće vrste najrasprostranjenijih materijala koji se mogu reciklirati:

 • Papir (kancelarijski papir, časopisi, novine, karton);
 • Staklo (prozirne i obojene staklene boce i staklenke);
 • Metalne (aluminijske limenke za piće).

Kombinovani materijali kao što su kutije za piće i šoljice za kafu za jednokratnu upotrebu, koje imaju nekoliko slojeva materijala spojenih zajedno, trenutno se recikliraju u više od 70 zemalja širom svijeta. Ovi materijali se sastoje od papira i plastike, a ponekad i metala, pa je potrebna posebna obrada. Obično se sakuplja kao posebna vrsta ili zajedno sa papirom.

Po pravilu, drugi mješoviti materijali kao što su ogledala, metalizirana plastična folija i tube paste za zube ne mogu se reciklirati.

Zemlje sa visoko razvijenim sistemima upravljanja otpadom prihvataju na reciklažu odeću, otpadni metal, baterije, elektronski otpad, gumu i građevinski otpad.

 

Domaći zadatak prije reciklaže

Ova lista materijala koji se mogu reciklirati može biti duga ili kratka u vašem području, ali pravila o tome kako biste ih trebali pripremiti su ista:

 • Isperite ostatke hrane/tečnosti iz plastičnih, kartonskih, metalnih i staklenih boca i ostavite da se osuše.
 • Stisnite plastične boce i limenke ako je moguće kako biste uštedjeli prostor za više predmeta.
 • Presavijte kartonske kutije.
 • Čvrsto spakujte isjeckani papir u papirnu kesu.
 • Ako svoje reciklažne materijale stavljate u gradske kante, učinite to bez plastičnih vrećica, osim ako vaša služba za reciklažu izričito ne traži suprotno.

Šta je Wish-cycling  i zašto je zapravo smatran lošim

Kada niste sigurni da li se nešto može reciklirati, ali ga ipak bacite u kantu za reciklažu u nadi da će biti reciklirano, to se zove “wish-cycling”. Takvi postupci ne samo da su beskorisni, već mogu ugroziti i cijeli proces.

Neispravni predmeti uvršteni među drugu vrstu materijala koji se može reciklirati mogu pokvariti resurse i uzrokovati kvar opreme. Neispravne stavke će biti razvrstane i odložene, tako da će vaši napori u najboljem slučaju biti uzaludni, a u najgorem slučaju mogu rezultirati propadanjem cijelog postupka. U svakom slučaju, trebat će vremena i novca i za kompaniju za reciklažu i za vas.

Ako sumnjate, potražite upute od lokalnih vlasti ili kompanije za reciklažu koja posluje u vašem okruženju. Provedite neko vrijeme razumijevajući zahtjeve kako biste bili sigurni da pravilno odvajate otpad. Jeste li ikada bili wish-cycler-i? Nije sramota, mnogi od nas smo se našli u toj ulozi. Podijelite svoje iskustvo na društvenim mrežama i pomozite prijateljima da izbjegnu pravljenje vaših grešaka.

Napisala: Iryna Komazova

27. aprila 2022.

Prilagodile: Sarah Kokaj i Sema Čorbo-Lindov

9. maja 2022.