• +387 33 832-664
  • info@letsdoit.ba
  • Tepebašina 7, 71 000 Sarajevo

Svjetski dan čišćenja digitalnog otpada - 20. mart - Let's Do It Bosna i Hercegovina

Svjetski dan čišćenja digitalnog otpada - 20. mart - Let's Do It Bosna i Hercegovina

16 Marta, 2021

Svjetski tim Let’s Do It pokreta organizira i ove godine World Digital Cleanup Day – Svjetski dan čišćenja digitalnog otpada, a 20.-og marta svako od nas može se pridružiti ovoj akciji.

Slično kao i u stvarnoj okolini, ogromne količine otpada gomilaju se i u digitalnom svijetu. Postavlja se pitanje šta je to ustvari digitalni otpad. Nepotrebni i zaboravljeni mailovi, datoteke, aplikacije, duplikati i mutne fotografije i video zapisi spadaju u digitalni otpad. Ovo digitalno smeće koje smo proizveli kreira digitalno zagađenje koje konzumira energiju i nalazi se na serverima koji nama omogućavaju pohranu podataka. Preko polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i cloud servise. Međutim mnogi nisu svjesni da korištenjem clouda stvaramo virtualni otpad zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive sa emisijama svjetske avionske industrije.

Kada bi svako od 3,6 milijardi korisnika clouda prenio 1GB podataka na vanjske hard diskove, to bi značilo da će se u podatkovnim centrima osloboditi ukupno 3, 5 miliona TB-a, za čiji rad će biti potrebno prema predviđanjima oko 20% svjetske potrošnje energije do 2025. godine“ objasnila je Heidi Solba, voditeljica svjetske mreže Let’s Do It.

Vjerovali ili ne svake godine internet i njegovi sistemi podrške proizvedu više CO2 nego cijela Njemačka na godišnjem nivou. I ovaj broj nastavlja rasti iz godine u godinu. Pored svega navedenog uklanjanje digitalnog otpada očistit će vaš radni prostor što ima pozitivan psihološki efekat, zbog toga što uredno mjesto povećava nivo koncentracije. Ovaj proces može pomoći i zaboravljenim idejama da izbiju na površinu.

Zbog toga vas pozivamo da nam se pridružite i 20.-og marta očistite svoj digitalni otpad. Informacije o količini očišćenog digitalnog otpada možete unijeti na oficijelnoj web stranici https://digital.worldcleanupday.org/. Javite nam kakve ste to zanimljive zaboravljene stvari pronašli tokom ovog čišćenja!