SVJETSKI DAN ŠUMA: Šta ima? Šta se sadi? - Let's Do It Bosna i Hercegovina

SVJETSKI DAN ŠUMA: Šta ima? Šta se sadi? - Let's Do It Bosna i Hercegovina

21 Marta, 2022

Obilježavanje Svjetskog dana šuma u Sarajevu organizovao je Let’s Do It tim akcijom sadnje odraslih stabala. Sljedeća akcija, u kojoj će biti zasađeno 1000 sadnica bijelog bora, planirana je za 26.03. na Bjelašnici. Više od 5000 mladih sadnica i 300 odraslih sadnica različitih vrsta drveća će biti posađeno u 20 gradova širom Bosne i Hercegovine u okviru aktivnosti pošumljavanja Let’s Do It inicijative, koju u ovoj godini finansira Coca-Colina fondacija (The Coca-Cola Foundation). U Srebrenici će biti zasađeno 500 sadnica bijelog bora, u Bijeljini će novim sadnicama biti ukrašen gradski park, a pošumljavat će se i na Trebeviću i u Bosanskoj Krupi. Učesnici akcija su različitih dobnih skupina, a najmlađi su mališani iz mostarskih i brčanskih vrtića. Gradovi i mjesta u kojima će se provesti akcije sadnje i pošumljavanja su: Srebrenica, Doboj Istok, Bosanska Krupa, Puračić, Cazin, Pale, Buturović Polje, Bijeljina, Glavičice, Sanski Most, Donji Vakuf, Šibošnica, Mostar, Brčko, Gračanica, Bihać, Bosanski Petrovac i Sarajevo, a akcijama rukovode lokalni Let’s Do It timovi.

Šumske površine u Bosni i Hercegovini znatno su se smanjile zbog nekontrolisane sječe i nebrige države da zaštiti ovo prirodno blago, te upravo ti problemi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za budućnost šume, jednog od najznačajnijih prirodnih resursa BiH. Neplanska i nelegalna sječa šuma uzrokuje ozbiljne probleme i negativne posljedice u ekosistemu brojnih planina u našoj zemlji gdje su uništena velika područja, i upravo uništavanjem velikih šumskih područja došlo je do gubitka biološke raznolikosti i mnogih ekoloških problema.

Let’s Do It tim je prepoznao probleme šuma u Bosni i Hercegovini, i kroz ove aktivnosti želi skrenuti pažnju na važnost očuvanja i odgovornog upravljanja šumama, s obzirom da se naša zemlja nalazi na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva.

„Drago nam je što se nastavlja kontinuirani rad na zaštiti životne sredine. Šume su naše prirodno blago i moramo više pažnje posvetiti njihovom očuvanju i zaštiti. Kroz sve naše Let’s  Do It akcije želimo da podignemo svijest građana o važnosti šuma kao i cjelokupnog prirodnog okruženja“, poručuju iz Let’s Do It tima.

Svjetski dan šuma obilježava se širom svijeta, od 1971. godine svakog 21. marta, a cilj je ukazati na značaj šuma u borbi protiv klimatskih promjena, njihov uticaj na održivost i uopšte, na opstanak čovječanstva.

”Zdrave šume znače zdrav okoliš. Svi trebamo znati da imamo odgovornost doprinosti rješenjima za klimatske promjene jer su veliki izazov. Sretni smo što danas kroz suradnju sa inicijativom Let’s Do It koju smo započeli prošle godine kroz projekat Od izvora do mora nastavljamo naše djelovanje na kritičnom pitanju očuvanja okoliša i borbu protiv klimatskih promjena”, rekao je Vinko Kovačić, voditelj korporativnih komunikacija i održivosti Coca-Cola Adria.

Svjetski dan šuma akcijama sadnje i pošumljavanja obilježava se u suradnji sa Coca-Colinom fondacijom a rezultati aktivnosti u 20 gradova i općina Bosne i Hercegovine biti će predstavljeni povodom Dana planete Zemlje u aprilu, kada će se svečano predstaviti mural na Trećoj gimnaziji u Sarajevu.