• +387 33 832-664
  • info@letsdoit.ba
  • Tepebašina 7, 71 000 Sarajevo

Svjetski dan šuma - Let's Do It Bosna i Hercegovina

Svjetski dan šuma - Let's Do It Bosna i Hercegovina

21 Marta, 2021

Davne 1971. godine 21. mart proglašen je za Svjetski dan šuma s ciljem da se svake godine na taj datum podsjetiti na povećanje svijesti o šumama i njihovom značaju. S pravom se tvdi da su šume pluća Planete i tvornica kisika, pokrivaju 30 % kopnene površine i ugošćuju 80 % svjetske kopnene biološke raznolikosti. Šume apsorbuju ugljik iz atmosfere i skladište ga u tlu, stablima i biomasi, ublažujući tako učinak štetnih emisija. No, klimatske promjene su im nanijele brojne štete poput požara, suše i napada štetnika poput potkornjaka. Podatak da se u svijetu svake godine izgubi 10 milijuna hektara šumskih površina je alarmantan i zabrinjavajući.

Od ukupne površine Bosne i Hercegovine na šume otpada 56,7 % površine, plus dodatno oko 6 % su šumska zemljišta gola ili obrasla vegetacijom šibljaka. Nažalost, šume Bosne i Hercegovine svakodnevno su izložene degradaciji i uništavanju.

„Let’s Do It“ pokret u Bosni i Hercegovini je posvećen podizanju svijesti o važnosti očuvanja šuma i konkretnim akcijama sadnje drveća „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“. U akcijama sadnje koje se provode od 2013. godine uspješno smo zasadili blizu pola miliona sadnica i organizovali hiljade edukativnih radionica i prezentacija. Sa ponosom i puni entuzijazma radujemo se svim narednim aktivnostima.

Dok je prvi dan proljeća, 21. mart posvećen šumama, dan poslije, 22. mart obilježava se kao Svjetski dan voda. O zaštiti šumskih ekosistema i vodnih resursa  važno je govoriti i brinuti uvijek, a ne samo danas i sutra. Voda i šuma znače život i opstanak planete i čovječanstva. Potrudimo se da radimo na njihovom očuvanju i unapređenju!