Veliko čišćenje BiH za jedan dan: Mi to možemo - Let's Do It Bosna i Hercegovina

Veliko čišćenje BiH za jedan dan: Mi to možemo - Let's Do It Bosna i Hercegovina

18 Aprila, 2013

Autorica teksta: Maja Isović

Akcija „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ ove godine će se po drugi put realizovati u našoj zemlji u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete. Sama akcija čišćenja biće održana 18. maja 2013. sa početkom u 10 časova na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.
Nosioci projekta su Udruženja građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke i „Ruke“ iz Sarajeva, dok je generalni partner kompanija HT Eronet. Prošlogodišnja akcija, koja je bila najveća ekološka akcija u istoriji Bosne i Hercegovine, a koja je održana 9. septembra 2012. u 105 opština u BiH, okupila je 37.000 volontera koji su iz prirodnog okruženja očistili 5.500 tona smeća.
Milan Gligorijević, predsjednik Udruženja građana “Mozaik prijateljstva” rekao je da spletom okolnosti većina nas ne može da živi u skupocijenoj vili sa bazenom, ali da svi možemo očistiti prostor u kojem živimo od smeća.“To je neki minimum koji trebamo i možemo učiniti, jer zemlja u kojoj živimo je naš dom i njenim izgledom šaljemo sliku kakvi smo mi kao ljudi. Svojim načinom života i onečišćenjem okoline mi rušimo planetu Zemlju i za 50 godina niko nas neće pitati o krizi eura, nego će pitanje biti usmjereno prema onečišćenim područjima zemlje koje smo mogli spasiti. U BiH imamo preko 10.000 nelegalnih deponija smeća koje direktno i indirektno utiču na naše zdravlje”, kazao je Gligorijević najavljući ovu akciju u Banjaluci.
Božidar Mihajlović, predsjednik Udruženja građana “Ruke” iz Sarajeva rekao je da postoje stotine miliona tona ilegalnog smeća koje leži širom svijeta.
“Otpad je svuda oko nas, u gradovima, parkovima, rijekama i šumama. Da bi se to promijenilo mladi ljudi iz cijelog svijeta su se udružili u želji da doprinesu stvaranju globalnih promjena. U ovoj godini preko stotinu zemalja će biti uključeno u čišćenje planete. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane ljude da budu dio akcije Let’s do it u BiH i da pomognu u čišćenju okoline u kojoj žive”, rekao je Mihajlović.
Napomenuo je da će se sa svakom očišćenom ulicom, parkom i gradom slati poruka da je čistoća zdravlje i dobrobit svih ljudi. Mihajlović je pozvao sve one koji su locirali ilegalne deponije smeća u šumama i na drugim područjima da na internet stranici akcije www.letsdoit.ba postave fotografije tih mjesta da bi se sve nelegalne deponije, koje do sad nisu pronađene, lakše locirale.
Svjetlana Radusin, pomoćnica ministarke Ministarstva za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske je rekla da će Ministarstvo u organizacionom smislu, animirati lokalne zajednice i komunalna preduzeća da pruže neophodnu podršku ovoj akciji.
“Kako smatramo da je ova akcija i svojevrstan praznik volonterizma, sigurni smo da će njihovo angažovanje, kao i prošle godine biti besplatno, odnosno da će bez naknade izvršiti transport i prihvatanje prikupljenog otpada na sanitarnim deponijama izvršiti bez naknade. Ovakve akcije su od velike važnosti za podizanje svijesti javnosti o značaju upravljanja čvrstim otpadom, jer nepravilno i neekološki odlagan otpad zagađuje i vazduh i vodu i zemljište i negativno utiče na zdravlje stanovništva”, kazala je Radusinova.
Vanja Gavran, rukovodilac Odjela za korporativne komunikacije kompanije HT Eronet rekao je da vjeruje kako će ovogodišnja akcija imati i bolje rezultate od prošlogodišnje.

CILJ: UKLANANJE NAJMANJE 20.000 TONA SMEĆA
Let’s Do It je najveća volonterska akcija u istoriji Bosne i Hercegovine posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.
Akciju se organizuje u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.
Kao i prošle godine, Bosna i Hercegovina će uzeti učešće u globalnoj aciji čišćenja planete zemlje pod nazivom “Let's Do It World Cleanup 2013”. U prošlogodišnjoj globalnoj akciji je učestvovalo 96 zemlja širom svijeta sa više od 7 miliona volontera.
Organizatori su istakli da osim davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, razlog pokretanja ove akcije u Bosni i Hercegovini je i spoznaja da u našoj zemlji postoji veliki broj divljih deponija (njihov broj se procjenjuje na preko 10.000) koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, te da ih je neophodno što prije ukloniti iz prirodnog okruženja i odložiti na za to predviđena odlagališta, odnosno reciklirati dio otpada koji je pogodan za tu svrhu.
“Glavni ciljevi akcije su obezbjeđivanje najmanje 100.000 volontera koji će učestvovati u akciji čišćenja, stvaranje upotpunjenog registra svih ilegalnih deponija smeća za područje Bosne i Hercegovine koji će uključivati podatke o broju, specifičnostima i lokacijama pojedinih ‘divljih’ deponija smeća i uklanjanje najmanje 20.000 tona smeća”, ističu organizatori.
Pored ovih ciljeva akcijom se želi podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine putem mnogobrojnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građanstva kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.
Pozivaju se svi građani BiH da 18. maja sa rukavicama na rukama izađu na ulice, u parkove, šume, brda i druga mjesta i da pokupe smeće koje je nesavjesnim činom bačeno.

www.6yka.com