• +387 33 832-664
  • info@letsdoit.ba
  • Tepebašina 7, 71 000 Sarajevo

Zašto volontirati u Let's Do It timu? - Let's Do It Bosna i Hercegovina

Zašto volontirati u Let's Do It timu? - Let's Do It Bosna i Hercegovina

27 Januara, 2021

Volontiranje znači dobrovoljno ulaganje vremena, truda, znanja i vještina, te obavljanje usluga ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili zajednice bez financijske koristi. Koliko je taj proces koristan za svakog volontera govori i činjenica da smanjuje stres, umanjuje rizik od depresije i pruža osobi osjećaj svrhe, a ovdje navodimo još nekoliko benefita koje možete ostvariti svojim volonterskim angažmanom.

VOLONTIRANJE VAS POVEZUJE SA DRUGIM LJUDIMA

Ako se osjećate usamljeno, izolirano ili jednostavno želite proširiti svoj društveni krug, volontiranje u vašoj lokalnoj zajednici važan je i često zabavan način za upoznavanje novih ljudi. Unutar LDI tima aktivno volontira preko 30 mladih ljudi različitog obrazovanja što naš tim čini šarolikim i bogatim raznim pristupima i iskustvima. Kroz volontiranje sa nama upoznat ćete mlade ljude koji vole prirodu isto kao i vi, a čuvanju prirode svako od njih pristupa iz istinske ljubavi i želje da promijeni stanje u kojem se naše okruženje trnutno nalazi.

VOLONTIRANJE GRADI SAMOPOUZDANJE I SAMOPOŠTOVANJE-

Činiti dobro za druge i zajednicu pomaže u stvaranju prirodnog osjećaja postignuća. Saditi drveće i održavati čistu životnu sredinu doprinosi povećanju osjećaja efikasnosti. Volonterski rad također vam može pružiti osjećaj ponosa i identiteta, pomažući vam da dodatno povećate svoje samopouzdanje tako što ćete vas izvesti iz vaše zone komfora. Pomaže vam da se bolje osjećate u vlastitoj koži i onda taj osjećaj prenesete i na svoju svakodnevnu rutinu. Kako drugačuje može čovjek koji zasadi desetine novih sadnica da se osjeća!?

VOLONTIRANJE JE VAŽNO ZA VAŠU BUDUĆU KARIJERU-

Na sve konkurentnijem tržištu rada, volontersko iskustvo može biti nevjerovatno korisno. Pokazuje potencijalnim poslodavcima da možete preuzeti inicijativu i da ste spremni dati svoje vrijeme da poboljšate svijet za druge ljude. Također pruža vam priliku da razvijete neke vještine koje će vam trebati na radnom mjestu kao što su komunikacija, timski rad, planiranje, organizacija i rješavanje problema.

Najbolju promociju volonterskog iskustva u Let’s Do It timu daju upravo oni koji su kroz svoj volonterski angažman dio ovog tima, tako da vam prenosimo u cjelosti neke od izjava naših dosadašnjih volontera.

„Volontiranje je privilegija koja mi pruža priliku da budem dijelom zajednice i ponudim svijetu oko sebe one resurse koji su se u datom trenutku našli kod mene, a mogli su kod nekog drugog, pa bilo to vrijeme, znanje, strpljenje ili dobra volja. U isto vrijeme, dok dajem od svojih resursa, dolaze mi drugi i to je taj začarni krug stalnog progresa iz kojeg se ne možete izvući, sve i kad biste željeli.“
– Ilma Čosić

„Život je pun uzbudljivih trenutaka, i bez obzira koliko smo zahvalni na svemu, dodatno je zadovoljstvo kada imamo priliku da damo svoj doprinos zajednici i prirodi. Volontiranje je nesebičan čin koji se možda nama čini malen, ali je nekom veliki. A pritom, pruža nam šansu da naše znanje, energiju i vještine podijelimo sa drugima i iskoristimo u prave svrhe. Zauzvrat, osjećaj pripadnosti i dobrog djela ne samo da utopli našu dušu, već nam i dozvoli da osjetimo čas i svjedočimo malim ali značajnim promjenama.“
– Sema Čorbo

„Najbolji način neformalnog učenja jeste kroz volonterski angažman i imam dojam da sam tek kroz volontiranje shvatila prave životne vrijednosti kao što je odgovornost, požrtvovanost i empatija. Nakon pet godina u Let’s Do It BiH, ali i drugim nevladinim organizacijama, uspjela sam da se izgradim kao ličnost, da nesebično pomažem drugima, a ubjedljivo je tu prednjačila ljubav i briga prema našoj prirodi koja je dar od Boga i za koju smo dužni da se borimo i da je čuvamo svim silama. Ne planiram prestati!“
– Fatima Kovačević

Let’s Do It je raspisao novi konkurs za prijem volontera na koji se možete prijaviti do 02. 02. 2021. godine. Ne propustite ovu priliku da i vi budete dio najvećeg volonterskog ekološkog projekta u Bosni i Hercegovini i svojim volonterskim angažmanom date doprinos zdravijoj i ljepšoj životnoj sredini.